Födda barn i Sundsvall detta år: 771 st

I Sundsvall finns mycket att göra för dig som är eller snart blir föräldraledig. Här finns bland annat öppna förskolor, mysiga caféer och föräldragrupper. Här nedan ger vi tips på aktiviteter, tjänster, förskolor, vårdcentraler och små och stora inköp som du som nybliven föräldraledig har nytta av. Håll till godo! 

Kalender

Annons

Räkna ut din föräldrapenning

Ensamstående förälder?
Inkomstuppgifter (kr/mån)
Förälder 1
Förälder 2
Vem tar ledigt först?
Dagar i veckan med föräldrapenning:
plus
minus

Dagar med SGI-ersättning

Dagar med lägst nivåersättning

Förälder 1
Förälder 2
195
195
45
45
Total antal dagar förälder 1:
195
Total antal dagar förälder 2:
195

Beräknad ersättning / dag Förälder 1: 180kr/dag Förälder 2: 180kr/dag
Jämställdhetsbonus
0kr
Antal dagar i veckan med föräldrapenning
Du kan vara ledig i 12 månader.
Föräldrapenning
Du får 3600 kr/mån före skatt, som är 2520 kr/mån lägre än innan föräldraledigheten)

Detta ger dig en uppsakttning om din föräldrapenning. För att räkna ut exakt besök försäkringskassan.

Barnavårdscentral i Sundsvall

 

 

Barnavårdscentral Nacksta Hälsocentral

Hos oss får du som förälder stöd och hjälp med frågor som rör ditt barn, till exempel amning, modersmjölksersättning, utveckling, mat, sömn och barnsäkerhet. Vi erbjuder hälsoundersökningar, vaccinationer, hälsosamtal och föräldrastöd, enskilt och i grupp.

Våra öppettider är 8.00-16.30 vardagar.

När vi har stängt kan du ringa Sjukvårdsrådgivningen tel 1177.

De finns till för dig dygnet runt.

Webbplats

 

   

 

 


Vad händer de första 6 månaderna?


0-14 dagar - Hembesök

BVC-sjuksköterskan kommer på hembesök.

2-8 veckor - Hälsoundersökning
De här undersökningarna görs av BVC-sjuksköterskan. Det är vanligt att besöka BVC en gång i veckan under den här tiden

6-12 veckor – Läkarundersökning
Den här hälsoundersökningen utförs av läkaren och BVC-sjuksköterskan. Barnets kroppsliga och psykiska utveckling undersöks för att eventuella problem tidigt ska kunna upptäckas och åtgärdas.

3 månader – Hälsoundersökning
Den här hälsoundersökningen görs av BVC-sjuksköterskan. Vid det här tillfället brukar vi samtala om kontakten mellan dig och barnet. Tillväxt och utveckling följs. Mat och olycksfall är aktuella områden som vi kommer tillbaka till senare också. 
Vaccination: DTPertussis, Hib, Polio, Pneumokock. Dos 1.

4 månader - Hälsoundersökning
Den här hälsoundersökningen görs av BVC-sjuksköterskan. Även vid det här tillfället brukar vi samtala om kontakten mellan dig och barnet. Tillväxt och utveckling följs. Mat och olycksfall är aktuella områden som vi kommer tillbaka till senare också.

5 månader – Hälsoundersökning
Den här hälsoundersökningen görs av BVC-sjuksköterskan. Även vid det här tillfället brukar vi samtala om kontakten mellan dig och barnet. Tillväxt och utveckling följs. Mat och olycksfall är aktuella områden som vi kommer tillbaka till senare också.
Vaccination: DTPertussis, Hib, Polio, Pneumokock. Dos 2.

6 månader – Läkarundersökning
Vid den här undersökningen som utförs av BVC-sjuksköterskan och läkaren läggs särskild vikt vid hur barnet rör sig och samspelar med sin omgivning. 

Se här för mer utförlig information.

Mödravårdcentral i Sundsvall

 

Sensia Hälsocentral

 
I våra härliga lokaler på Storgatan 51 i centrala Sundsvall har mödravård (MVC) och barnavård (BVC) integrerats för att du ska få bästa möjliga trygghet och stöd under din graviditet och småbarnstiden. 
 

Som kvinna möter du även samma barnmorska när du är i behov av preventivmedelsrådgivning/förskrivning som när du fått ett positivt graviditetstest. När du är gravid erbjuds du mödrahälsovård i högsta klass med kontroller och stöd i graviditeten, inför förlossningen och föräldraskapet. Varmt välkommen till Sensia Hälsocentral i Sundsvall!

Kom och träffa vår barnmorska
Hos oss möter du din personliga barnmorska, Eva Kairento. Med varmt engagemang och stort medicinskt kunnande får du all den trygghet och stöd du behöver under graviditet och småbarnstid.

Hos Eva gör du även dina gynekologiska cellprovskontroller. Eva har lång erfarenhet som barnmorska och BVC-sköterska samt är även utbildad inom kognetiv beteende terapi.

Gravidkurser och förlossningsförberedande utbildningar
Förutom egenvårdsråd och stöd kan vi erbjuda dig ett helt nytt kurskoncept inför förlossningen. Parallellt med den teoretiska förlossningsförberedelsen som bedrivs i grupp eller enskilt har ni möjlighet att vid Sensia Träning (som finns i samma hus) anmäla dig till en kurs i förlossningsförberedelse med mer praktiskt träning. Vi erbjuder här träning med avslappning, andningsövningar och massage, kan med fördel användas för hemmabruk.

Hur går inskrivningen på MVC till?
Många gånger görs inskrivningen vid två tillfällen. Det första besöket bokas inom en vecka från det att du tagit en kontakt med vår MVC mottagning. Detta är ett bra tillfälle att ställa sina frågor och kanske få lite lugnande besked. Vid denna träff får man också information om alkohol, rökning, droger och läkemedel under graviditeten. Det andra besöket görs när man är i vecka 10 eller däromkring. Vid detta tillfälle tas också urinprov och blodprov för att se till att allt står rätt till.

Om du har en normal graviditet utan några komplikationer träffar du vår barnmorska ungefär en gång i månaden, fram till vecka graviditetsvecka 30 ungefär. Mot slutet av graviditeten blir besöken tätare men du kan räkna med 10-12 besök totalt under hela graviditeten. En del gör fler besök, detta styrs många gånger av vilka behov du själv har.

 

     Kontaktinformation
Vår barnmorska Eva Kairento når du på telefon 060-701 42 23. Telefontid vardagar kl 10.00-11.00 eller röstbrevlåda övriga tider. Du kan även kontakta Sensia Hälsocentrals MVC-mottagning via e-tjänsten: Mina Vårdkontaker

 

Info om hur du listar dig hos oss finns på vår hemsida:
www.sensia.se/sundsvall

 

Karta över Sundsvall

Karta kunde ej laddas.
  • Aktiviteter
  • Inköp
  • Tjänster

Klicka på respektive kategori för att enbart visa denna.